Buurtnetwerk Campagne | Maastricht | Sjoen woene en fijn leve

UITVERKOCHT | Zondag 19 maart | Wandeling "De Jekermolens"

Het voorjaar komt en we gaan samen met het IVN lekker wandelen in onze “EIGEN” grote Jekertuin. Op zondag 19 maart bent u van harte welkom om mee te wandelen om dan de drie molens en hun functie te bekijken.

Stromend water leverde vroeger “Groene Stroom” op voor molens die maalden of het nu voor graan was of het persen van olie. Een waterrad of turbine zet de waterkracht over in een draaiende beweging, die vervolgens overgebracht wordt op een maal- dan wel hamerinstallatie. Een watermolen heeft dan ook een extern molenwerk en een interne maal- of slaginstallatie.

Watermolens

Langs de Jeker zijn diverse watermolens te vinden, onder andere “de Smokkelmolen” in Kanne, waar ook nu nog graan gemalen wordt van april tot oktober.

In Maastricht zijn nog drie watermolens, te weten de Molen van Lombok, de Leeuwenmolen (Molen van Clemens onder het poortje door in de Pieterstraat) en de Bisschopsmolen, waar ook nog graan gemalen wordt voor het lekkere (spelt)brood bij de bakker op de Stenenbrug nr. 3.

In het verleden waren er nog meer. We lopen ook nog langs de Nekummermolen, maar daar is nu geen rad meer, daar is wel een vistrap aangelegd. De Jeker - ook wel de Geer genoemd - was voor 1930 een zeer visrijke en schone rivier, helaas was dit niet blijvend door allerhande lozingen. Gelukkig is tegenwoordig is de rivier weer een stuk schoner.

Aanmelden is niet meer mogelijk:

Laten we weer genieten,

Christien, Maartje en Gid

Correspondentieadres